HET HOTEL FALLIGAN

Het Hotel Falligan is een geklasseerd en authentiek stadspaleis, gebouwd in 1755 op de middeleeuwse fundamenten van het vroegere ‘Steen’.

Het initiatief voor de bouw werd genomen door Hector-Gabriel-Joseph Falligan, afkomstig van een adellijk geslacht uit de streek van Anjou (rond Angers, Pays de la Loire) in Frankrijk. Deze edelman huwde in 1746 de schatrijke Jeanne Agnes Deprestre, en samen lieten ze dit prachtige pand bouwen.

Hotel Falligan voorgevel
DE VOORGEVEL VAN HET HOTEL FALLIGAN

Het huwelijk bleef kinderloos, waardoor het gebouw in 1804 openbaar verkocht werd aan de huidige eigenaar, de ‘Koninklijke Letterkundige Vereniging’, of in het kort ‘Club Falligan’.

De onberispelijke staat van het gebouw is mede te danken aan het feit dat er in die meer dan 250 jaar slechts twee eigenaars waren. Hierdoor is de originele rococostijl van decoratie en meubilering volledig en in goede staat bewaard gebleven.

Het Hotel Falligan heeft een gelijkvloers en twee verdiepingen. De gevel heeft veel ramen, en wordt gedomineerd door de standbeelden van de godentweeling in de Romeinse mythologie, Apollo  en Diana. Het grote, centrale balkon wordt gedragen door vier gestileerde consoles, en is afgewerkt met prachtig handsmeedwerk. Aan de achterzijde is er een binnenplaats met zicht op de sierlijke koetshuizen, met als decoratie op het fronton de wapenschilden van de families Falligan en Depestre.

In december 2012 werden in dit gebouw enkele scènes opgenomen voor de speelfilm ‘Grace of Monaco’ over het leven van filmster en prinses Grace Kelly. Er werd drie dagen opgenomen in de verschillende unieke zalen, met onder meer Nicole Kidman in de titelrol.

De Private Lunch Club bevindt zich in de fraaie ‘Salle des Turqueries’. De oriëntaals geïnspireerde muurschilderingen zijn van Parijse origine.

Meer informatie over het Hotel Falligan vindt u op de Inventaris Onroerend Erfgoed.

Voor uw feesten kan u een zestal zalen in het Hotel Falligan huren, met gebruik van onze ruime keuze aan traiteursdiensten.